No Surrender MC

De relatief nieuwe motorclub No Surrender maakte een jaar geleden een vliegende start in Zundert, hier is dan ook de mother-chapter gevestigd genaamd Ciganos. Het initiatief kwam van Klaas Otto uit Bergen op Zoom, voormalig voorman van een afdeling van motorclub Satudarah in Zundert.

De relatief nieuwe motorclub No Surrender maakte een jaar geleden een vliegende start in Zundert, hier is dan ook de mother-chapter gevestigd genaamd Ciganos. Het initiatief kwam van Klaas Otto uit Bergen op Zoom, voormalig voorman van een afdeling van motorclub Satudarah in Zundert.

No Surrender chapters

Iedereen is welkom

Hij begon de nieuwe club in februari 2013 uit onvrede over het beleid van Satudarah. "Het werd tijd dat dit wereldje eens wat wordt opgeschud", zei Otto eerder in een interview. "Na een meningsverschil over de te volgen koers besloot ik zelf een motorclub te beginnen. Ik heb een club die openstaat voor motorliefhebbers uit alle culturen. Of het nu gaat om Turken, Marokkanen, voetbalhooligans, woonwagenbewoners of Antillianen, iedereen is welkom."

Broederschap

Op de Facebookpagina schrijft No Surrender 'Wij brengen alle religies samen en vormen een broederschap'. Een gouden formule, deze combinatie van trouwe kameraadschap en Brabantse gemoedelijkheid, zo lijkt het.

De club groeit explosief, ook internationaal. Inmiddels heeft No Surrender afdelingen in onder andere Helmond, Tilburg, Den Bosch, Amsterdam, Alkmaar, Den Haag en Rotterdam. Over de grenzen zetelt de motorclub in Spanje, België, Duitsland, Suriname en het Turkse Ankara.

Grote namen

Willem van Boxtel is in april 2013 officieel benoemd tot president van de chapter Amsterdam. 'Big Willem' was voorman en oprichter van Hells Angels Holland, tot hij in 2004 'Bad Standing' de club werd uitgegooid vanwege vermeende betrokkenheid bij een aanslag. De benoeming van de president van de Amsterdamse afdeling van No Surrender was even zeer opmerkelijk, omdat hij na zijn royement bij de Hells Angels een soort uitgestotene in de motorwereld werd. Een beslissing die binnen de motorwereld nog altijd met gemengde gevoelens wordt beoordeeld.

"Ik ben zelf naar de Hells Angels toegegaan om het uit te leggen", vertelt de General in een interview. "Ik vind dat Van Boxtel onterecht uit zijn functie is gezet. Steeds meer Hells Angels komen daar nu ook achter.

 
 
 
 

Er is geen enkele regel in de motorwereld die het verbiedt een in ongenade geraakt clublid bij een andere club aan te nemen. Dat geldt dus ook voor Van Boxtel. De man heeft veel ervaring met het leiden van een motorclub en beschikt over het juiste gevoel en uitstraling.

Het is voor sommigen misschien vreemd hem nu in de colours van No Surrender te zien, maar daar moeten ze maar aan wennen."

'Big Willem' van Boxtel, ingelijfd door No Surrender en geeft zich niet over, is daarmee helemaal back in business.

Henk Kuipers, sloot zich 4 jaar geleden aan bij Satudarah en tot eind januari 2014 is hij er één van de belangrijke leiders. Toen hij bij Satudarah kwam, waren er 9 chapters. Als Kapikane van de omstreden club zette hij in Nederland en in het buitenland nieuwe chapters op. "De club is sindsdien enorm gegroeid. Dan moet je ook accepteren dat niet iedereen hetzelfde denkt." Kuipers zegt zich niet meer te kunnen verenigen met de strakke aansturing, regeltje dit en regeltje dat. "Er zijn mensen die denken dat ze aan alle touwtjes kunnen trekken en dat iedereen doet wat zij willen, dat is niet de bedoeling van een motorclub."

Op een gegeven moment is dan de emmer vol. En keert hij met enkele andere kopstukken en meer dan 100 leden de motorclub de rug toe, en stappen over naar de vorig jaar opgerichte motorclub No Surrender.

"Ik voelde me er gewoon niet meer thuis. En er is ook niks gedaan om ons te behouden, want dat had best gekund. Dat vond ik nog het meest teleurstellend. Ik heb 4 jaar alles gegeven, er heel veel energie en tijd in gestopt."

Zijn besluit is in de wereld van de motorclubs ingeslagen als een bom. Kuipers benadrukt dat de stap niets te maken heeft met de enorme negativiteit waarmee Satudarah de afgelopen jaren regelmatig in een negatief daglicht werd neergezet.

De afgelopen 2 jaar werden enkele tientallen Satudarah-leden aangehouden en vervolgd. "Dat zijn domme acties van individuen, niet van de club."

Gematigde houding

Het vermoeden doet dat de populariteit van No Surrender samenhangt met de andere houding van oprichter Klaas Otto. "Otto is met name in het woord een stuk gematigder dan Satudarah. Hij heeft aangegeven dat hij niet uit is op vijandige overnames, maar hij slaagt er wel in grote namen van andere clubs over te nemen.

Otto is hiermee een behoorlijke machtsfactor geworden."

"Andere clubs hebben niets van ons te vrezen", zegt de General zelf in 'De keiharde werkelijkheid achter No Surrender', de reportage van John van den Heuvel. "Wij zoeken geen confrontaties, ook niet met justitie. Als anderen respectvol zijn naar ons, tonen wij ook respect naar hen."

Nederland is groot genoeg en telt genoeg wegen om met zijn allen lekker motor te rijden. Want dát is waar het om gaat: geen poespas, gewoon lekker motor rijden.

Half Way

Voor een hele korte periode bestond er ook een No Surrender Sisterhood genaamd Half Way, vernoemd naar de plaatsnaam waar de clubhuis is gevestigd, namelijk Halfweg

Niemand minder dan Panorama's Mylene de La Heye was president van de Sisterhood afdeling, maar inmiddels heeft No Surrender MC een punt achter deze verbondenheid gezet.